Miért van szükség a sportra?

Sajnos napjainkban felnőttek és gyerekek egyaránt kevesebbet mozognak, mint amennyire szükségük lenne. A mozgáshiány pedig testünket, lelkünket egyaránt megviselik. Még gondos étkezés mellett is gyakori jelenség az elhízás, egyre nehezebb még a kisebb erőfeszítések végrehajtása is. A gyermekeknek szinte minden nap kell sportolniuk, mozogniuk. A kisiskolásoknál közvetlenül kimutatható a tanulás eredményessége, és a rendszeres aktív testmozgás közötti kapcsolat. Például az írástanulással összefüggésbe hozható a gyermekek iskoláskor előtti testnevelése, mert az írás kötött testhelyzetet igényel, aminek fenntartásához megfelelő izmok fejlettsége szükséges.

Miért van szükség a sportra?

VEZETŐI CÉLKITŰZÉSEM, hogy az óvodából kikerülő gyermekek jobban megfeleljenek az iskolai elvárásoknak, amelyhez kezdetben a Wado-ryu karate, később a Taekwondo széleskörű képességfejlesztő mozgásanyaga remek eszközül szolgál. ( A Taekwondo anyaga nem egyoldalúan fejleszti a képességeket, hanem minden izomcsoportot megmozgat.) Például az egymástól független kézhasználat dominál, ami megint csak az írástanulásnál előnyös, mert az író kéz dinamikus és a támaszkodó kéz statikus koordinációs parancsait kell végrehajtania.

Foglalkozás során a gyerekek utasításokat hajtanak végre, még ha ezek az utasítások túlnyomórészt játékos feladatokra vonatkoznak is. Ez alatt pedig fizikailag, mind pszichésen kapnak egyfajta alapot, amellyel azután könnyebben "útnak indulhatnak" A foglalkozásokon nagyon sok játékos feladaton keresztül javul a mozgáskoordinációjuk, figyelemösszpontosító képességük, miközben újabb és újabb sikerélményhez jutnak, és időnként persze a kudarcokat is megízlelik. Minden későbbi sporttevékenység alapjául szolgál.

A Taekwondo specialitása, hogy a hagyományos óvodai foglalkozásokkal szemben, szellemi lelki erőt is ad.

Megtanulják tisztelni társaikat, partnereiket, nevelőiket. Egy olyan közösségben élnek ahol nem divat a hanyagság, káromkodás vagy később a tiszteletlenség.